Hoe kun je collageenpoeder (ook) gebruiken?
Collageenpoeder heeft veel potentiële voordelen, van het helpen herstellen van een jeugdige gloed op je huid tot het verminderen van gewrichtspijn. Terwijl het lichaam zelf collageen aanmaakt uit eiwitrijke voedingsbronnen, leveren orale collageensupplementen zoals pillen en poeders een speciale vorm die bekend staat als gehydrolyseerd collageen. Dit type collageen is afgebroken in peptiden die makkelijker opneembaar zijn dan die in gewone voeding.
Het is niet verwonderlijk dat collageenpoeders populair zijn bij veel mensen die op zoek zijn naar een gezondere huid, gezondere nagels, gezondere gewrichten en nog veel meer.
Als je dagelijks collageen in je dieet wilt opnemen, dan kan dat zeker – maar door het in gewoon water te roeren wordt het waarschijnlijk al snel vervelend. Maar hoe kun je collageenpoeder ook gebruiken? Lees snel verder en ontdek onze creatieve ideeën om collageen te verwerken in eten en drinken.
Voeg collageen toe aan yoghurt
Collageenpoeder draait prachtig in yoghurt met een smaakje. Als je ’s ochtends of ’s middags wat door je tussendoortje roert, kun je overwegen om bessen of citrusvruchten aan de mix toe te voegen. De extra vitamine C die deze vruchten leveren helpt de collageensynthese te stimuleren.
Bak collageen mee in repen
Gebakken producten en collageenpoeder: een combinatie die in de hemel van de oven is gemaakt! Of je nu eiwitrepen, mueslirepen of brownies maakt, je kunt er een portie collageen doorheen doen. Probeer maar eens een schepje in onze chocolade brownies met lijnzaad.
Klop collageen door roerei
Roereieren zijn al een eiwitrijk ontbijt, met 6 gram per groot ei. Verhoog het eiwitgehalte nog verder door niet-gearomatiseerd collageenpoeder door je ochtend roerei te kloppen. (Een beetje kaas helpt de kalkachtige smaak te camoufleren.) Je kunt dit proberen met elk gemengd eiergerecht dat je lekker vindt, zoals quiches, frittata’s en eierpannetjes.
Mix collageen in een smoothie
Smoothies zijn misschien de meest gebruikelijke manier om je dagelijkse collageen binnen te krijgen, maar dat betekent niet dat ze saai hoeven te zijn. Probeer eens je favoriete poeder te mengen in een chocolade dessert smoothie. Meng ½ kopje Griekse yoghurt, ¼ kopje melk, 1 bevroren banaan, 1 eetlepel chocoladesiroop en een schepje collageenpoeder voor een makkelijke traktatie.
Verberg collageen in soep
Toegegeven, niet elke soep is een ideaal medium voor collageenpoeder, maar soepen op basis van room nemen dit supplement gemakkelijk op in hun zijdeachtige vulling. Doe een paar porties niet-gearomatiseerd collageenpoeder in deze aardappel-, prei- en wittebonensoep en je zult waarschijnlijk nooit merken dat het erin zit.
Voeg het toe aan een romige pasta
Net zoals romige soepen fluweelzachte dragers zijn voor verborgen collageen, zijn romige pasta’s dat ook. Klop wat niet-gearomatiseerd collageenpoeder door de saus van mac and cheese of pasta alfredo.
Voeg collageen toe aan muffinbeslag
Muffins voor een gezonde huid en gewrichten klinken als een droom die uitkomt, maar poeder in het muffinbeslag verwerken is nog een manier om extra collageen binnen te krijgen.
Voeg het toe aan deze frambozen havermout muffins, die rijk zijn aan vezels uit volkoren haver en barsten van de sappige bessen. (Maak je geen zorgen, de hoge temperaturen van het bakken in de oven hebben geen invloed op de voedingswaarde van collageenpoeder).
Roer collageen door koffie of thee
Veel handiger dan collageen door een kop koffie of thee roeren wordt het niet. Het poeder lost gemakkelijk op in warme dranken. Zorg er wel voor dat je goed roert om ongewenste klonters in je ochtendbrouwsel te voorkomen. (En probeer melk of room toe te voegen om veranderingen in de textuur verder te verbergen).
Doe het in havermout
Met zijn stevige textuur is havermout een geweldige verstopplaats voor een supplement in poedervorm. Tank ’s ochtends bij met deze kaneelbroodjes havermout, verrijkt met een beetje collageen.
Meng collageen door appelmoes
Telkens als je trek hebt in appelmoes, kun je er collageen aan toevoegen. Zelfgemaakt of gekocht, het vocht van appelmoes absorbeert het poeder met gemak.
Om je eigen heerlijke, eiwitrijke saus te maken, snijd je vier appels uit en schil je ze en doe je ze in een steelpan. Bedek met water (ongeveer ¾ kopje) en laat sudderen, af en toe roeren, tot de appels beginnen te breken. Voeg suiker en kaneel naar smaak toe, plus een schepje collageenpoeder, en pureer naar eigen smaak.
Conclusie
Collageenpoeder verwerken in je dagelijkse maaltijden en snacks kan een avontuur in culinaire creativiteit zijn! Begin met bovenstaande ideeën voor inspiratie, of brainstorm er zelf een paar. Als je vragen of zorgen hebt over het toevoegen van collageen aan je dieet, praat dan met een geregistreerde diëtist.