0 0
Snelle laagjesovenschotel

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Snelle laagjesovenschotel

  • Medium

Directions

Share

Heb je te weinig tijd of energie om te koken na het werk? Dan is deze ovenschotel waarmee je eindeloos kan variëren vast iets voor jou! Combineer gehakt, je favoriete groente en aardappelen en tover telkens weer een snelle, lekkere ovenschotel op tafel!

Basisingrediënten

Aardappelen of pasta

Groenten

Gehakt

Geraspte kaas

Boter

Bloem

Melk

Peper

Zout

Nootmuskaat

Eventueel  een beetje mosterd

Handig!

Het voordeel van deze schotel is dat je veel dingen tegelijk kan bereiden, zodat het echt niet lang duurt voor je een heerlijke maaltijd op tafel tovert! Heb je heel weinig tijd? Dan kan je ook met enkele diepvriesingrediënten aan de slag!

De grote lijnen
De onderste laag van je ovenschotel wordt gehakt. Dit moet je dus eerst snel bakken in een pan. Daarna leg je dit als eerste laag onderaan in je ovenschotel.

De tweede laag is een laag groenten. Je kan kiezen voor spruitjes, broccoli, bloemkool, tomaten of andere groenten die jij lekker vindt en die passen in een ovenschotel.

De groenten worden overgoten met een lekkere kaassaus of een witte saus.

Bovenaan leg je een laag aardappelen of pasta.

Nog even wat kaas over strooien voor een lekker gegratineerd kaaskorstje en klaar is Kees!

 

 

Hoe serveren?

Als je fan bent van samen delen, dan maak je één grote ovenschotel die je midden op de tafel zet, waarna je een lekker groot stuk op ieders bord schept.
Je kan ook kiezen voor aparte porties in kleinere ovenschotels. Dit kan ook handig zijn wanneer niet iedereen op hetzelfde tijdstip eet: dan maak je de ovenschotel al klaar maar wacht je met het bovenste laagje kaas. Dit strooi je over de aardappelen wanneer de anderen thuiskomen. Een kwartiertje later kunnen zij dan genieten van je lekkere ovenschotel.

Ben je een doorgewinterde kok met een beetje verbeelding? Dan kan je na deze uitleg zeker al aan de slag. Wil je graag wat meer details? Lees dan zeker verder!

Concreet

Kies je voor een laagje puree? Zet dan al een pot op het vuur om je aardappelen te koken terwijl je de andere stappen van de schotel klaarmaakt. Een snuifje zout in het water mag, maar moet niet.
Tijd winnen? Zorg voor kleine stukken aardappel, dan zijn ze sneller gaar. Geen aardappelen in huis, maar wel nog puree in de diepvries? Perfect alternatief!

Neem ook een tweede kom om je groenten te koken. Heb je een stomer in huis? Stoom dan je groenten, dat is nog beter! Ik kies deze keer voor lekkere spruitjes. Geen zin of tijd om verse spruitjes te kuisen? Kies gerust voor diepgevroren spruitjes! Dit kan je trouwens ook doen voor andere groenten.

Terwijl aardappelen en groenten hun ding doen, bak je het gehakt in een pan. Bij mager gehakt doe je wat boter of olie, bij vet gehakt heb je geen extra vetstof nodig. Kruid het met peper. Ben je fan van andere kruiden? Doe maar!

Als je gehakt gebakken is, kan je het al in de bodem van de ovenschotel doen. Giet het niet zomaar vanuit de pan in de schotel! Je wil zo weinig mogelijk vet op de bodem! Intussen zullen de spruitjes ook wel bijna klaar zijn.

Groenten gaar? Maak er een laagje mee op het gehakt.

Zijn je aardappelen toch als eerste gaar? Maak dan al een puree: Stamp de aardappelen tot puree,  doe er een scheutje melk bij en roer tot je een gladde puree hebt. Kruid met nootmuskaat. De liefhebbers van zout kunnen er een snuifje zout bij doen. Voor wie graag iets meer smaak heeft: een lepeltje mosterd kan wonderen doen! Liever gewoon geprakte aardappelen? Kan ook!

Wanneer je groenten op het bedje van gehakt liggen en je puree klaar is, concentreer je dan op de kaassaus. Je kan ze uit een pakje halen, maar op een paar minuten tijd maak je ook gewoon een lekkere verse kaassaus.

Denk er ook aan om nu je oven al te laten voorverwarmen op minstens 200°C.

De kaassaus
Maak een roux: laat boter smelten in een pot op een matig vuur. Hoeveel hangt af van het aantal personen waarvoor je de schotel maakt. Je moet maar één ding onthouden: 1-1-10. Kies je voor 30 gram boter, dan heb je ook 30 gram bloem nodig en 300 milliliter melk.

Als de boter gesmolten is, dan voeg je de bloem toe en meng je de bloem onder de boter met een garde. Laat het mengsel een beetje “zweten”: laat het vocht verdampen tot je een vrijwel droge mengeling hebt. Let op dat het vuur niet te hard staat! Vocht eruit, maar niet laten aanbakken! Om dit te beletten kan je best regelmatig eens roeren. Na hooguit een paar minuten is je basis klaar.

Voeg nu de melk toe en meng alles goed onder elkaar met de garde. Blijf geconcentreerd! Nu komt het erop aan om de saus rustig te laten dikken, maar ze mag niet aanbranden of overkoken! Roer er regelmatig eens rustig in, zo kan je zelf ook al testen hoe dik ze is. Kruid met peper en nootmuskaat. Afhankelijk van de kaas of kazen die je gebruikt, beslis je zelf hoeveel peper en nootmuskaat je gebruikt. Als de saus nog net niet dik genoeg is, voeg je de kaas toe. Kies voor een kaas met een stevige smaak: mozzarella is geen goed idee. Ofwel rasp je zelf een stuk lekkere kaas, ofwel kies je voor een zakje. Voeg kaas toe tot je een lekker dikke kaassaus hebt. Hou wat kaas apart om straks de schotel af te werken!

De finishing touch

Giet de saus over en tussen de groenten. Daarna leg je de puree als bovenste laag in je schotel. Werk dan af met een laagje geraspte kaas.

Zet de ovenschotel nog een tiental minuutjes in de oven tot het bovenste laagje kaas een mooi korstje is. Heb je een grillfunctie? Top! Zeker aanzetten! Smakelijk!

Eindeloos variëren en pimpen

Variëren met vlees

Kies eens voor kalfsgehakt of kippengehakt als basis. Of ga eens voor quon!

Varieer met je kruiden. Provençaalse kruiden bij het gehakt, of Italiaanse, of eens iets pikanters met wat cayennepeper, chilivlokken, harissa of chipotle. Waarom niet kruiden met curry als je kiest voor bloemkool als groente?

Fruit eerst een fijngesnipperd uitje en wat look voor je je gehakt in de pan doet. Graag wat pikanter? Voeg dan ook een fijngesneden chilipepertje toe.
Ook lekker: gebakken spekblokjes tussen het gehakt.

Maak van het gehaktlaagje een “spaghettisauslaagje”: giet een scheut rode wijn bij het gehakt als je het bakt, voeg passata of blokjes tomaat toe…

Wil je echt eens iets helemaal anders? Ga dan voor kippenblokjes in plaats van gehakt!

Variëren met groenten

Je kan gaan voor spruitjes, broccoli, bloemkool, een combinatie van die twee laatste…
Zin in een aardsere smaak? Ga dan eens voor een laagje gebakken (bos)champignons.

Heb je nog te veel tomaten over en weet je niet wat te doen? Ga dan voor schijfjes tomaat bovenop het gehakt en kies voor gratin dauphinois als bovenste laag!

Tijd voor een gepimpte versie? Leg enkele schijven aubergine en courgette op de grill. Kruid ze stevig met een grillmix of met Provençaalse of Italiaanse kruiden. Leg ze in laagjes op het bedje van gehakt.

Variëren met de saus

Geen fan van kaassaus? Kies dan gewoon voor een tomatensaus!

Doe eens een lepel graantjesmosterd door je witte saus of kaassaus. Of kruid de saus eens met curry als dit past bij je groente!

Variëren met aardappelen of pasta

Ga eens voor schijfjes aardappel in plaats van puree. Als je dan je saus tussen de schijfjes aardappel giet in plaats van over de groenten, kan je een heerlijke gratin dauphinois als bovenste laag kiezen. Of kies eens voor een geraspte aardappel, zodat je eerder de textuur van rösti hebt.

Fan van pasta? Kies dan voor een stevige pasta in plaats van aardappelen, zoals penne of farfalle. Denk aan de volkoren versie in plaats van voor witte pasta te gaan.

In de supermarkten vind je ook heerlijke ravioli met allerlei smaken. Kies eens voor een vulling met champignons, spinazie, basilicum of een andere smaak die je aanspreekt.

Pimpen?

Maak je dit voor gasten of heb je zin om even minder basic te gaan?
Kies dan voor toefjes puree in plaats van een gewone laag.

Blus je gehakt met een scheut lekkere rode wijn of porto.

Kies voor een heerlijke schimmelkaas in plaats van de doordeweekse kazen.
Doe een scheutje cognac bij de melk als je de kaassaus maakt.

Opties genoeg om je verbeelding de vrije loop te laten!

Sarah van der Meer

Ik ben Sarah van der Meer, 28 jaar oud en geboren en getogen in een klein stadje aan de kust van Nederland. Ik groeide op in een gezin waar eten altijd centraal stond en mijn moeder kookte elke avond een verse maaltijd. Hier ontwikkelde ik al op jonge leeftijd een passie voor koken en begon op mijn veertiende met het maken van eenvoudige gerechten voor mijn familie. Na het afronden van mijn opleiding communicatie begon ik te werken voor een marketingbureau. Ik was echter niet tevreden met mijn baan en besloot mijn passie voor koken na te jagen. Ik begon met bloggen over mijn favoriete recepten en het delen van foto's van mijn creaties op social media. Mijn blog kreeg al snel aandacht en ik werd gevraagd om te bloggen voor een populaire kookwebsite. Ik ben een gepassioneerde en creatieve blogger en altijd op zoek naar nieuwe recepten en ingrediënten om mijn lezers te inspireren. Ik houd van experimenteren in de keuken en vind het geweldig om nieuwe smaken te ontdekken. Ik ben ook erg toegewijd aan mijn lezers en zorg ervoor dat ik altijd snel antwoord op hun vragen en opmerkingen. Naast koken houd ik van reizen en het ontdekken van nieuwe culturen. Ik gebruik mijn reizen vaak als inspiratie voor nieuwe recepten. Ik houd ook van hardlopen en yoga om fit en gezond te blijven. Op Lekkerkoken.be probeer ik mijn passie voor koken op u, de lezer, over te brengen :)

Reviews van recept

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Vegetarische curry met zoete aardappel
next
Vegetarische curry met zoete aardappel en kikkererwten
Vegetarische curry met zoete aardappel
next
Vegetarische curry met zoete aardappel en kikkererwten