Directions
Waarom ropa vieja?
Ropa vieja is een klassiek Cubaans gerecht dat letterlijk vertaald “oude kleren” betekent. Het is een stoofpot gemaakt van mals rundvlees, groenten en kruiden, en het is een favoriet onder de Cubanen. Het gerecht is ontstaan uit de praktijk om restjes vlees op te warmen en te combineren met verschillende groenten en kruiden om een smaakvolle maaltijd te creëren. Tegenwoordig wordt het gerecht vaak gemaakt met rundvlees, maar het kan ook worden bereid met kip of varkensvlees. Het is een heerlijk en vullend gerecht dat perfect is voor een gezellige avond thuis of een feestje met vrienden.
Kookbenodigdheden:
- Een grote stoofpot of Dutch oven
- Een scherp mes
- Een snijplank
- Een lepel
- Een vork
- Een tang
- Een keukenpapier
Bereidingstijd:
Ongeveer 3 uur
Ingrediënten: (voor 4-6 personen)
- 1 kg runderstoofvlees, in blokjes gesneden
- 2 grote uien, gesneden
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode paprika, in reepjes gesneden
- 1 groene paprika, in reepjes gesneden
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 2 tomaten, in blokjes gesneden
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1/4 theelepel cayennepeper
- 1/4 kopje olijfolie
- 1 kopje rundvleesbouillon
- Zout en peper naar smaak
- Verse koriander voor garnering
Bereidingswijze:
- Verhit de olijfolie in een grote stoofpot op middelhoog vuur. Voeg het runderstoofvlees toe en bak het bruin aan alle kanten. Haal het vlees uit de pot en zet het opzij.
- Voeg de uien, knoflook en paprika’s toe aan de stoofpot. Bak ze ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn.
- Voeg de tomatenpuree, tomaten, laurierblaadjes, komijn, oregano, paprikapoeder en cayennepeper toe en roer alles goed door elkaar.
- Voeg het vlees weer toe aan de stoofpot en schep het mengsel om zodat het vlees bedekt is met de groenten en kruiden.
- Voeg de rundvleesbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat het geheel ongeveer 2-3 uur sudderen tot het vlees mals is en uit elkaar valt.
- Haal de laurierblaadjes uit de stoofpot en breng op smaak met zout en peper naar smaak.
- Serveer de ropa vieja heet, gegarneerd met verse koriander.
Tips:
- Je kunt de ropa vieja serveren met rijst of aardappelpuree, of met gebakken plantains voor een traditionele Cubaanse touch.
- Als je geen Dutch oven hebt, kun je ook een gewone stoofpot gebruiken.
- Als je van pittig houdt, voeg dan wat extra cayennepeper toe aan het gerecht.
- Je kunt de ropa vieja van tevoren bereiden en opwarmen voordat je het serveert. Het smaakt zelfs nog beter als het een dag van tevoren wordt gemaakt en de smaken de tijd krijgen om zich te ontwikkelen.