Directions
Waarom Griekse Tzatziki?
Tzatziki is een traditioneel Grieks gerecht dat in vrijwel elk Grieks restaurant te vinden is. Het is een verfrissende dip of saus die heerlijk is als bijgerecht bij gegrild vlees of als dip voor brood en groenten. De combinatie van yoghurt, knoflook, komkommer en kruiden is eenvoudig maar zeer smaakvol. Het is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond, omdat het rijk is aan eiwitten en laag in calorieën.
Kookbenodigdheden:
- Een rasp
- Een schone theedoek
- Een kom
- Een lepel
- Een mes
- Een snijplank
- Een garde
Bereidingstijd:
Ongeveer 10 minuten om de tzatziki te bereiden. Maar het moet minstens 1 uur in de koelkast staan om op smaak te komen.
Ingrediënten: (4 personen)
- 1 komkommer
- 500 gram Griekse yoghurt
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Schil de komkommer en rasp deze fijn met een rasp. Leg de geraspte komkommer op een schone theedoek en wring het vocht eruit. Dit kan door de theedoek dicht te knijpen of door de komkommer in de theedoek te draaien.
- Meng de geraspte komkommer in een kom met de Griekse yoghurt, fijngesneden knoflook, olijfolie en witte wijnazijn.
- Roer alles goed door elkaar met een garde.
- Voeg de fijngehakte dille toe en breng op smaak met zout en peper.
- Dek de kom af met plasticfolie en zet het voor minimaal 1 uur in de koelkast.
- Haal de tzatziki een half uur voor het serveren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
- Serveer de tzatziki als dip met groenten, brood of als bijgerecht bij gegrild vlees.
Tips:
- Om de tzatziki extra romig te maken, kan je de Griekse yoghurt vervangen door Griekse yoghurt met honing.
- Je kan ook de dille vervangen door andere kruiden zoals munt of peterselie.
- De tzatziki kan tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden.